JT9

jt9 digitale modes voor de zendamateurDe mode JT9 is verwant aan JT65. Met laag vermogen en een eenvoudige antenne kun je de hele wereld werken. Hetzelfde nadeel als met JT65 treedt hierbij op, dat je maar 13 karakters per minuut kunt zenden. JT9 is in tegenstelling tot JT65 speciaal ontwikkeld voor gebruik op de HF banden. JT65 is ontwikkeld voor communicatie via maankaatsen op de 2 meter band en hoger en heeft een nogal grote bandbreedte. JT9 is een stuk smaller en is meer geschikt voor HF dan JT65.

Het maken van een QSO gaat op dezelfde manier als in JT65, zie aldaar.

De bandbreedte is circa 90% kleiner dan bij JT65, iets dat resulteert in een 2 dB hogere gevoeligheid, signalen mogen 2 dB zwakker dan op JT65 om nog gedecodeerd te kunnen worden.

De software die je nodig hebt is WSJT-x, op moment van schrijven is het programma voor Windows, Mac en Linux te downloaden op deze site.

Download wsjt-x 1.8 hier

Het programma werkt wel iets anders dan de programma’s voor alleen JT65, maar is vrij eenvoudig in te stellen. In het gebruik moet je zeker in het begin goed opletten wat je uitzendt. Voordeel is dat je met dit programma zowel JT9 als JT65 kunt werken en dat het naar PSK-reporter ook de signaalrapporten kan verzenden. Stations kunnen dan op pskreporter.info zien hoe sterk hun signaal bij jou binnenkomt zonder een QSO te hoeven voeren.

Hits: 396