WSPR (whisper)

wspr met wsjt-xWSPR is eigenlijk éénrichtingsverkeer. Je kunt er geen Qso’s mee voeren. WSPR staat voor Weak Signal Propagation Reporter (zwak signaal propagatie reporter) en wordt ook wel whisper genoemd omdat je met zeer lage vermogens werkt en als het ware fluistert.

Met behulp van software zend je een zwak signaaltje uit van enkele milliwatts tot maximaal 5 Watt gedurende 2 minuten. Daarna ga je over op ontvangst voor 2 tot 12 minuten (regelt de software) en de software stuurt de ontvangstraporten door naar wsprnet.org. Hier kun je ook checken waar jouw signaal ontvangen is. Met slechts 1 Watt en een mobiele antenne op balkon is het soms mogelijk om op 40 en 20 meter “gehoord” te worden in Australië.

Voor deze modes zijn ook bouwprojecten te vinden van Qrp zendertjes die in combinatie met een Raspberrie Pi computertje zelfstandig kunnen draaien. Sommige amateurs laten dit zendertje dag en nacht draaien, ook als ze niet aanwezig zijn. Ik moet benadrukken dat het onbemand achterlaten van werkende zenders niet is toegestaan (uitzondering voor vossenjacht evenementen) en dat deze amateurs zich niet aan de voorschriften en beperkingen houden. Een Nederlandstalige pdf over het bouwen van zo een zendertje is hier te vinden. Het is van PA0WV en het is echt voor de gevorderde zendamateur die thuis is in zelfbouw en digitale technieken.

Wspr kan ook met een gewone computer en een eenvoudige HF tranceiver met interface tussen de set en de computer. Hoe je dat kunt opzetten behandel ik hier op mijn site. Zie de submenu’s

 

 

Hits: 1918