DMR

DMR digitale spraak via de ether voor zendamateursDMR is een digitale modes die wordt gebruikt door professionele gebruikers van communicatie-apparatuur. De DMR apparatuur is sinds enige tijd ook in gebruik bij zendamateurs, en het netwerk breidt zich snel uit met steeds meer repeaters in Nederland.

Amateurs gebruiken DMR op de 70 cm band. Het programmeren van een DMR set is een stuk ingewikkelder dan dat van een analoge set. De sets werken met codeplugs waarin alle informatie staat.

Voor je kunt zenden op de DMR repeaters moet je eerst een dmr-id aanvragen, dat kan hier

DMR apparatuur wordt steeds goedkoper. Enige tijd geleden moest je minimaal 200 euro betalen voor een eenvoudige dmr portofoon en 500 euro voor dmr mobilofoon. Nu heb je onder de 100 euro al een redelijke dmr portofoon en beneden de 300 euro een mobilofoon, maar alles naar zijn prijs. Als je een mobilofoon aanschaft heb je (als je ‘m thuisgebruikt) een voeding nodig die minimaal 10 A kan leveren bij 13,8 V en een 70 cm antenne. Een Diamond x-30 antenne vrij opgesteld op 8 meter hoogte geeft in vrijwel heel Nederland repeaterdekking met het vermogen uit een portofoon.

Voordat je deze appatuur aanschaft vraag je je misschien af of het wel wat voor jou is. Het zou handig zijn als je een tijd zou mee kunnen luisteren. Via een RTL dongle en wat software kan dat op een Windows computer. Je moet er wel wat voor doen maar dan heb je ook wat. Een handleiding om via je computer DMR te ontvangen vind je hier . Je kunt ook online luisteren naar DMR

Op DMR wordt ook regelmatig een Technoronde gehouden, gelinkt aan deze deze ronde is een forum. Hier kun je van alles vinden over DMR. Het adres van het forum is https://www.dmrtechnoronde.nl/

Hits: 1100