Logboeken – programma’s

In België is het nog steeds verplicht, in Nederland niet meer, het loggen van elk contact dat je hebt met een andere amateur. Toch houden ook veel Nederlandse amateurs een logboek bij, zeker als er op HF gewerkt wordt. Zo bouw je een overzicht op van de gewerkte stations, DXCC’s, en de banden waarop je gewerkt hebt.

Er zijn veel mogelijkheden om Qso’s te loggen. Natuurlijk kun je het schriftelijk bijhouden, in een schriftje, multomap of in een echt logboek dat nog steeds te koop is bij diverse radioverenigingen. Je kunt ook alles noteren in een excelbestand of een soortgelijk bestand.

De meeste amateurs gebruiken een speciaal programma om te loggen, zowel offline als online. Vaak wordt er een combinatie gebruikt van een logprogramma en een qsl programma. Het logboek van HRD (ham radio de luxe) is waarschijnlijk het meest gebruikt. Dit programma kan de gelogde QSO’s direct doorsturen naar je HRDlog.net, eQsl.cc en Lotw account. Het logboek van Qrz.com wordt niet veel gebruikt. De mogelijkheden zijn voor onbetaalde leden te beperkt. HRDlog.net wordt meer gebruikt voor online logging, nadeel van deze site is dat hij erg traag is en vrijwel niet te gebruiken is tijdens het maken van Qso’s. Wel geeft het (na de verwerkingstijd van enkele dagen tot een week) een mooi overzicht van elektronisch ontvangen Qsl kaarten via eQsl en/of Lotw.

Daarnaast zijn er nog vele logprogramma’s. Iets wat je in het oog moet houden is dat ze ADIF bestanden kunnen importeren en exporteren. ADIF is het standaardbestand voor radio-amateurlogboeken en is uitwisselbaar in alle programma’s.


 

Een gratis en zeer uitgebreid Logprogramma is LOG4OM, dat net zo goed LOG4YL had mogen heten. Het is een programma dat je kunt koppelen met een interface aan je set en aan de QRZ.com database. Het laat meteen zien wie wie is, waar de betreffende amateur vandaan komt en op een wereldkaart wordt ook nog eens het pad getoond. Er is ook een cluster in verwerkt dat je op alle mogelijke manieren kunt laten filteren.

Log4OM kun je hier downloaden . Log4OM is compatible met Windows XP SP3, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en Windows 10 en is getest op tablets die werken op Windows 8.1. en 10.  Heeft wel Microsoft Framework 4.0 volledige versie nodig, maar die is ook gratis te installeren. Het is helaas niet voor Linux en Mac beschikbaar.

Hier kun je een snelle handleiding voor log4om in het Nederlands downloaden

Hieronder een Engeltalig filmpje over het gebruik van LOG4OM


 

Voor contesten moet je een log in het cabrillo-formaat sturen.  HRD kan een log van een bepaalde contest omzetten naar cabrillo. Er zijn ook voor bepaalde contesten speciale programma’s, zo is er voor de PACC een speciaal logprogramma die meteen alles al uitvoert in cabrillo, maar de meest recente versies zijn niet makkelijk te vinden.

Voor contesten is N1MM logger goed te gebruiken. Het kost de meeste wat moeite het programma in te stellen, maar eenmaal ingesteld werkt het snel en fijn tijdens contesten.

2 windows van N1MM logger

2 windows van N1MM logger

Website van N1MM logger


Logboek voor Linux, CQRlog

Hits: 950