Ionogram

Ionogram van België.

http://digisonde.oma.be/cgi-bin/latest.exe?  (in verband met veiligheidsproblemen is dit ionogram niet meer embedded in deze site)

voorbeeld van een ionogram

voorbeeld van een ionogram

De horizontale lijn onder de afbeelding is gemakkelijk uit te lezen. D is de skipdistance (de afstand van een hop), en eronder staat de MUF, maximaal bruikbare frequentie. Zie je onder 800(km) 7 MHz staan, dan betekent dat op 40 meter de afstand tussen het grondstation en het neerkomen van de ruimtegolf 800 Km is. Je ziet dat de hop het grootste is vlakbij de hoogste frequentie die nog wordt gereflecteerd.


In het ionogram is de onderste rode lijn het belangrijkste. De vertikale lijn is de hoogte van de F laag in kilometers. De horizontale lijn is de frequentie in MHz. Als de rode lijn boven de 7 MHz “hangt” op een hoogte van 100 Km, dan kun je op 40 meter lokaal werken. Hangt de lijn op 300 Km, dan hangt de “spiegel” hoger en komen er ook veel buitenlandse stations door. Hangt er niets boven de 7 MHz dan wordt er niets direct naar beneden gekaatst en is lokaal werken bijna niet mogelijk. Als de MUF nog boven de 40 meter ligt, kun je wel onder een hoek instralen op de F laag en internationaal werken.


Uitleg linkerkolom:

foF2 = kritische frequentie F2 laag

foF1 = kritische frequentie F1 laag

foF1p =

foE = kritische frequentie E laag

foEp =

fxI =

foEs = kritische frequentie sporadische E

fmin = Minimale frequentie die wordt gereflecteerd door een F laag


MUF(d) = Maximaal bruikbare frequentie

M (d) =

D =


H’f = hoogte F laaf

H’f2 = hoogte F2 laag

H’e = hoogte E laag

H’es = hoogte sporadische E


hmF1 =

hmF2 =

hmE =

yF1 =

yF2 =

yE =

B0 =

B1 =


C level =

Kaart met locaties waar ionogrammen worden gemaakt.

Lijst van ionogram-stations

Hits: 713