Balkon antenne’s

Als je zoals ik in een appartement woont heb je meestal problemen om een antenne te plaatsen. Heb je een balkon dan kun je mogelijk daar wat kleine antenne’s kwijt.

Ik woon in een appartement met een balkonnetje. Het nadeel is dat ik slechts op de 2e etage zit, voordeel is dan weer wel dat het de hoogste verdieping is en dat er boven mijn balkon geen afdak is. Ik mag van de verhuurder wat antenne’s op balkon plaatsen als deze niet permanent staan opgesteld boven het dak uit. Dit betekent elke avond na het einde van de uitzendingen de antenne’s naar beneden halen.

VHF/UHF

Voor VHF en UHF is de antenne-oplossing simpel, een Diamond X-30 past altijd wel. Stel de antenne zo ver als mogelijk van de muren op. Uiteraard zal het resultaat op de 20e verdieping een stuk beter zijn dan op de 1e verdieping. Je zult ook al snel merken dat signalen aan de zichtkant goed doorkomen, maar dat signalen van de andere kant zeer sterk gedempt worden door het gebouw. Heb je een op het balkon een hekwerk, dan kan dit als tegencapaciteit werken en kun je gebruik maken van een kleine mobiele antenne. Als je de mogelijkheid hebt de antenne boven het dak uit te plaatsen, doe dit dan, want het scheelt enorm.
De Diamond X-50 antenne is ongeveer 40 cm langer dan de X-30 maar wel opmerkelijk beter. De radialen zijn net als bij de X-30 maar 19 cm, als je de mogelijkheid hebt deze 170 cm lange antenne kwijt te kunnen dan zou ik voor deze antenne gaan. De X-200 heeft langere radialen dat nogal onhandig kan zijn op balkon, en ook door de lengte van bijna 2 en een halve meter is dit in de meeste gevallen geen geschikte antenne voor op het balkon. Bovendien wordt de werking van deze antenne meer beïnvloed door zijn omgeving, deze werkt veel beter als hij helemaal vrij staat opgesteld.

Zie voor de HF antennes die ik gebruik op mijn balkon het menu balkonantenne’s