Logboeken – programma’s

In België is het nog steeds verplicht, in Nederland niet meer, het loggen van elk contact dat je hebt met een andere amateur. Toch houden ook veel Nederlandse amateurs een logboek bij, zeker als er op HF gewerkt wordt. Zo bouw je een overzicht op van de gewerkte stations, DXCC’s, en de banden waarop je gewerkt hebt.

Er zijn veel mogelijkheden om Qso’s te loggen. Natuurlijk kun je het schriftelijk bijhouden, in een schriftje, multomap of in een echt logboek dat nog steeds te koop is bij diverse radioverenigingen. Je kunt ook alles noteren in een excelbestand of een soortgelijk bestand.

De meeste amateurs zullen een logboek op de computer gebruiken of online, of beide.

Hieronder een lijstje van log programma’s die gratis te gebruiken zijn (augustus 2022) . Voor het loggen op de computer bij gewone QSO’s verdient LOG4OM mijn voorkeur, bij contesten gebruik ik N1MM logger.

Online gebruik ik ze bijna allemaal, maar de voorkeur gaat uit naar Clublog en LOTW. Vanuit LOG4OM werkt dit allemaal mooi samen. 1 QSO invoeren in LOG4OM en het komt automatisch in mijn logboek op Clublog en LOTW terecht.


Logboeken voor op de pc

LOG4OM (tip)

N1MM contest logbook

Logboeken online

Clublog (tip)

Logbook of the World (LOTW)

eQSL

QRZ met logbook functie

HRDlog

Ham365 

Log analyzer – Voer je log in en zie een analyse van je log, inclusief kaart.


Logboek voor Linux, CQRlog