Outback antenne

Een outback antenne

De outback antenne is een mobiele HF antenne voor meerdere banden die ook geschikt kan zijn voor op het balkon.  Meestal gaat het om de types Outback 1899, 2000 en 2012. Het wisselen van band gaat door middel van het verbinden met een kabeltje van 2 gaatjes in de antenne. De antenne past op een PL-voet.

Als je een hekwerk op je balkon hebt en hem daaraan bevestigt is de tegencapaciteit meestal wel voldoende.  Is dit niet zo dan zou je de antenne op een metalen plaat of metalen emmer kunnen monteren.

De afmetingen van de straler zijn per band verschillend. De afmetingen die op de gebruiksaanwijzing staan blijken hier in de praktijk niet te kloppen. De lengte van de straler zou je zelf moeten bepalen per band door middel van een swr-meter, of, een stuk handiger, met een antenne-analyzer.

De resultaten met deze antenne zijn redelijk, op 80 en 40 meter is een groot deel van Europa tijdens de meeste propagatie-omstandigheden wel te werken. Op 20 en 15 meter is er een wat betere propagatie nodig om met deze antenne uit de voeten te kunnen. Zuid en oost Europa lukken redelijk en heel soms lukt het om verbinding te maken met een ander continent zoals Amerika. Maar het kan beter…..

Door de straler die er origineel bij hoort te vervangen door een metalen pin met een dikte van een paar mm en een lengte van 1 of 2 meter kun je de resultaten met deze antenne aanzienlijk verbeteren. Je plugt als je op 40 meter wilt uitkomen het draadje in het gaatje dat voor 30 meter bedoelt is en schuift de straler dan op de lengte waar de antenne op 40 meter het meest in de buurt komt van de 50 Ohm.  (ik kom hier dan uit op een lengte van 80 cm van de pin boven het dikke gedeelte van de straler)  De resultaten zijn op 40 meter dan in ieder geval echt veel beter, in de wspr modes komt het signaal met 1 Watt regelmatig in Australië door. In FT 8 is het soms mogelijk de States te bereiken en in SSB is het grootste gedeelte van Europa goed te werken.  De Franse en Duitse contest heb ik met deze opstelling gedaan en dat ging redelijk goed.

Nog langer

Je kunt de straler van de out-back antenne nog langer maken. Ik heb het bovenste gedeelte van de straler vervangen door een koperdraad van circa 6 meter en deze opgehesen langs een telescopische glasfibermast. Natuurlijk moet de spoel van de antenne dan wel verkort worden, dus 2 of 3 gaatjes hoger (afhankelijk van hoe lang je draad is). Met een antenne-analyzer (of anders een swr meter, maar dat is wel lastig) kun je de draad op maat maken voor 40 meter. Als je de antenne op 7.100 rond 1:1.3 krijgt is mijn ervaring dat je de hele 40 meter band een staande golfverhouding van beneden de 1:1.5 hebt. Natuurlijk is dit wel allemaal afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden.

foto’s volgen