Website aangepast

      Geen reacties op Website aangepast

Afgelopen dagen, en ook nog de komende dagen, ben ik bezig de website aan te passen. Belangrijkste verandering is dat de bandplannen en de repeaters weer gewoon op deze website staan. Op de achtergrond heb ik circa 100 pagina’s verwijderd die verouderd waren en niet meer via het menu oproepbaar waren. De website reageert nu iets sneller.

In het menu boven is de sectie Nieuws verwijderd, hierin stond het nieuws van Hamnieuws en de Veron. De laatste 5 nieuwsberichten van deze sites vind je nu aan de rechterkant van de website.

De komende tijd zal ik de sectie Winkels verder aanpassen en komt er een kleine sectie over de digitale modes, met vooral verwijzingen naar websites waar meer uitgebreide informatie is te vinden.

Dan moet je zelf roepen

      Geen reacties op Dan moet je zelf roepen

De klacht van veel zendamateurs: er is niks te doen op de HF banden in ssb. Men draait over de band hoort 2 of 3 grote stations (die al tien keer gewerkt zijn) en daar houdt het mee op.

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij was het Arie, PA3A, die zei dat je dan zelf CQ moet gaan roepen. Ik hoonde dat altijd weg met als argument dat ze mij met mijn 100 watt en een draadantenne (nu met een loop) toch nergens horen.

Afgelopen week toch maar eens begonnen om zelf CQ te gaan roepen op 20 en 17 meter. Op 17 meter geen succes, maar op 20 meter is het een ander verhaal. Na het zorgvuldig uitzoeken van een frequentie, goed luisteren op diverse websdr’s of daar echt niemand zit, maar CQ gaan roepen. Maandag had ik al gemeld dat ik op deze manier een Japanner retour kreeg, en later in de week een station uit Oman. Verder af en toe 2 of 3 stations uit Europa, het zelf CQ roepen werkt dus wel degelijk.

Zondagmiddag weer een poging gewaagd, na 5 keer roepen kwam het eerste station retour, en daarna was het bingo, de stations buitelde over elkaar heen om contact met mij te krijgen. In totaal 14 stations in 40 minuten uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje, Griekenland, Roemenië en Rusland. Gemiddeld 3 minuten per Qso, want ik neem toch wel de tijd voor iemand die de moeite neemt mij op te roepen. En het leuke is, het zijn allemaal kleine stationnetjes net als ik, die je anders nooit zult werken.

Rustig op ssb op HF? Dan moet je zelf maar eens CQ gaan roepen, want als niemand roept, ja, dan is het stil.

De loopantenne werkt goed (of is het toch de goede propagatie?)

Na weken van proberen om een Qso te maken met YB0AR (Indonesië) is het mij vandaag eindelijk helemaal gelukt. Gisteren kwam Ferry al tot PH4 maar kwam de E niet over. Vandaag dus wel. En het leuke is dat er een opname van is, kijk en luister naar het Youtube filmpje hieronder, vanaf 1 uur 42 en 35 seconden hoor je mij roepen en elke ogenblikken later is het Qso een feit. 🙂

Ik kon mijn oren niet geloven

      Geen reacties op Ik kon mijn oren niet geloven

Vandaag mijn magnetic loop van MFJ, de 1786, uit de schuur gehaald en die weer op de mast gezet om eens te luisteren of die nou net zo goed is als de end-fed.

Als test geef ik een cq algemene oproep op 14.260 MHz maar verwacht eigenlijk niks retour, maar na de tweede keer roepen hoorde ik Santiago Santiago Echo diep in de ruis. Ik vond het leuk dat er iemand retour kwam, dacht aan iemand in Spanje of Italië die net als ik ook maar een klein stationnetje heeft. Ik vraag nogmaals naar zijn call en ik hoor toch echt heel duidelijk JE1SSE. Huh, Japan dat retour komt op een oproep van mij? Ja dus! We hebben rapporten uitgewisseld (5/3) en namen, en dat was het dan.

Na afloop nog een tijdje zitten nagenieten van deze leuke verbinding naar aanleiding van een eigen oproepje.

Soms vergis ik me

      Geen reacties op Soms vergis ik me

Afgelopen week met mijn 100 Watt en een draadje (10 meter endfed). Ik hoorde HZ400OZ. Leuk, een special call, ik probeerde die maar eens te werken. Hij stond nog niet in het cluster, dus wie weet. En ja hoor, na ongeveer 23 keer mijn call noemen, verbeteren, ander spellingsalfabet, had hij mijn call goed te pakken.

Ik blij, want ik ben gek op special calls, alleen vroeg ik mij af waarom deze niet op QRZ.com stond. Ik luisterde na het QSO nog even naar het station, tot ik mij realiseerde dat hij zei Hotel Sugar 400 Ontario Zebra. Sugar is geen Z maar een S! Lekker handig al die verschillende spellingsalfabets, maar ook wel een beetje dom van mij natuurlijk.

Maar ik was wel blij, want ik had geen verbinding gemaakt met Saudi Arabië maar met Thailand, een 2 keer zo grote afstand 🙂

En dat vergissen met letters overkomt mij trouwens vaker, de C verwissel ik met de S, de F met de V en nu dus ook de S en de Z.

FT-991a en oude versie HRD

      1 reactie op FT-991a en oude versie HRD

Gebruik je ham radio deluxe maar staat de Yaesu FT-991 niet in het lijstje met tranceivers? Dan heb je een te oude versie, misschien nog wel de laatste gratis veris 5.24.

Toch kun je de FT-991 aan de praat krijgen in een oude versie van HRD.

Stel je set in zodat het bij WSJT-X werkt met een snelheid van 38400 (speed). Selecteer in HRD je com poort en vink RTS aan. En selecteer als set de Yaesu FTDX-5000. Klik op connect en als het even meezit ziet HRD de 991 nu. Je kunt niet alles bedienen met de software, de 5000 is immers een heel andere machine, maar toch, je kunt er wel wat mee.

Ontvangst via Internet

      Geen reacties op Ontvangst via Internet

Op internet zijn diverse websdr’s te vinden.

SDR is software-defined radio. Hierbij neemt de software op een computer een groot deel van de funties van een radio-set over.  Een voorbeeld hiervan zijn de kleine USB-dongles voor televisie en radio ontvangst. Dit is alleen een ontvanger, je hebt ook SDR radio die een complete radioset vervangt, deze zijn dan een stuk groter dan een USB-dongle, de eindtrappen blijven natuurlijk even groot als in een conventionele set.

Zoals we de USB-dongle hebben voor radio en tv ontvangst, zo zijn er ook uitgebreiderde SDR ontvangers die bijvoorbeeld de hele korte golf kunnen bestrijken. Via een programma op de computer kun je de ontvanger instellen. Sommige uitvoeringen kunnen meerdere frequenties en instellingen onafhankelijk van elkaar tegelijkertijd aan en kunnen ook gekoppeld worden aan een netwerk, zodat je de ontvanger op afstand kunt bedienen. Dat netwerk kan ook internet zijn en is dan openbaar. Zo’n ontvanger op internet heet websdr.

Er zijn diverse websdr’s op internet te vinden, hier staan links naar enkele goed werkende websdr’s in Nederland en omgeving.

Vijfennegentig en site stuk

      Reacties uitgeschakeld voor Vijfennegentig en site stuk

Noord Ierland is mijn 95ste DXCC, op naar de 100.

De site is vanavond een tijdje in de war geweest, maar gelukkig heb ik met wat getyp in de database de fout kunnen herstellen.

Mario uit Bolivia

      Reacties uitgeschakeld voor Mario uit Bolivia

Soms zit het mee, soms zit het tegen. De propagatie is een vreemd verschijnsel. Zo ben je te horen in de halve wereld, het andere moment horen ze niet eens meer in buurlanden.

Maandag op dinsdagnacht was op 20 meter ook zo’n rare nacht. Er was werkelijk niks te doen in psk31, af en toe een heel zwak signaaltje uit de verenigde staten maar daar hield het mee op. En dan opeens, uit het niets zie je daar in je waterval CP1FF verschijnen. Na onderzoek bleek dit een station uit Bolivia te zijn. Met één keer aanroepen had ik ‘m te pakken, deze zendamateur die Mario heet. Qso gedraait en daarna, weer helemaal niks. Op psk-reporter werd ik nergens gezien, en ik zag ook niks in mijn waterval. Alleen af en toe een Braziliaan die ik al eens gewerkt heb en niet nog eens ga aanroepen. Toen ik op psk reporter (zie hier) zag dat deze amateur mij ontvangen had heb ik de radio uitgezet en heb ik mijn bed opgezocht.

Een rare nacht, zonder Amerikanen en Russen met alleen Zuid-Amerika. Propagatie heet zoiets. Zo ben ik zondagmiddag gehoord door een zendamateur in Indonsië, een dag later in Bolivia, dat is nog eens echt de halve wereld 🙂

cp1ff

Mantelstroomfilter en Andorra

      Reacties uitgeschakeld voor Mantelstroomfilter en Andorra

Ik heb een ct-62 usb kabel gekocht om mijn 897 te kunnen besturen met Ham Radio Deluxe. Met dat ding ertussen deed mijn set vreemd en na een tijdje kreeg ik door dat het directe instraling was. Dus ik de coax-kabel aanpassen en een mantelstroomfilter bij de antenne geplaatst om het stralen van de coax tegen te gaan….De directe instraling was toen opeens veel erger. Na een weekend klungelen erachter gekomen dat er in het kastje van de Hi End Fed al een mantelstroomfilter zit en dat er beslist geen mantelstroomfilter bij moet. Oké dan, mantelstroomfilter er tussen uit gehaald en nu werkt alles weer zoals het werkte. De ct-62 kan ik nog niet gebruiken, die moet ik gaan afschermen, maar de verbindingen gaan weer goed,  Uzbekistan ging alsof ik met een lokaal station via een repeater zat de praten. En dan ook nog met Andorra gewerkt, daar zit dus ook een zendamateur.