Automatisch QSO’s maken met WSJT-z

Automatisch QSO maken met WSJT-Z.

WSJT-Z is een kloon van WSJT-X software van Joe Taylor K1JT (https://sourceforge.net/projects/wsjt/).

Je kunt de nieuwste installatieprogramma’s hier vinden:
https://sourceforge.net/projects/wsjt-z/files/Packages.  De versie die is uitgegeven op 15 maart 2022 kun je hier downloaden.

OPMERKING: Let altijd op jouw transceiver bij het gebruik van WSJT-Z, het onbemand uitvoeren van dit programma is niet toegestaan in Nederland.

De installatie en setup van WSJT-Z gaan hetzelfde als bij WSJT-X en kun je hier lezen. De functies zijn echter veel uitgebreider.

Als je WSJT-X al hebt geïnstalleerd en werkend hebt, zal WSJT-Z deze instellingen overnemen. Het programma zal dan meteen werken.

Het hoofdvenster toont veel meer mogelijkheden dan WSJT-X, zo zijn er 9 tabbladen en zijn auto-cq en auto-call toegevoegd.

automatisch qso met wsjt-z
Hoofdvenster wsjt-z

Als je al aan de slag wilt met automatisch CQ geven en automatisch reageren op oproepen zonder de handleiding door te worstelen kun je eenvoudigweg een vinkje zetten bij Auto CQ (je geeft dan achter elkaar door een CQ) of een vinkje bij Auto call, dan reageert de software automatisch op stations die een CQ geven. Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om dit om en om te doen, stations te filteren, alleen te reageren op bepaalde calls of dxcc’s etc. etc. etc. (maar hij staat daar). Zo simpel maak je een automatisch QSO.

Lees hier de Engelstalige handleiding.

Lees hier een naar het Nederlands vertaalde handleiding Deze is aan de nieuwste versie aangepast (WSJT-Z 1.10 in combinatie met WSJT-X 2.5.0.) , april 2022.