FT8 en FT4

digitale modes voor de zendamateur

Een mode die in 2017 is opgekomen is FT8. Het lijkt op JT65 en JT9,  maar de zend/ontvang cyclus is niet 60 seconden maar slechts 15 seconden. Hierdoor kunnen QSO’s 4 keer sneller worden afgehandeld. Nadeel van FT8 is dat de gevoeligheid minder is dan bij JT65 en JT9. Bij deze “oude” modes kunnen wij signalen tot zelfs -30 dB nog decoderen, bij FT8 houdt het bij -24 dB op. Des al niet te min nog erg gevoelig, zeker vergeleken met psk en ssb. Met de komst versie 2.0 van WSJT-X is de gevoeligheid iets toegenomen.


Een QSO kan helemaal automatisch verlopen, en dat is maar goed ook want de tijd tussen dat de signalen gedecodeerd zijn en je kunt antwoorden is te klein om dit handmatig aan te klikken.  Als je een CQ geeft vink dan call 1st  aan, als er dan een station retour komt zal het QSO automatisch verlopen.

In december 2018 is WSJT-X 2.0 uitgekomen, met een aangepast protocol voor FT8. Vorige versies van FT8 werken hier niet mee samen, het is dus zaak dat je minimaal WSJT-X 2.0 draait voor FT8. Versies voor diverse besturingssystemen, waaronder Windows, Linux en Mac, kun je vinden op de downloadsite van wsjt.


30 meter en FT8
FT8 op 30 meter niet toegestaan

Hoewel volgens het bandplan FT8 op 30 meter uitgevoerd dient te worden op 10.137 MHz, is dit in Nederland volgens de wetgever niet toegestaan. Data is alleen toegestaan tussen 10.140 en 10.150 MHz.  Navraag bij Agentschap Telecom leert dat hier op gehandhaafd kan worden en dat men vooralsnog niet de wetgeving aan gaat passen aan het bandplan.  

Per 18 juni 2021 is het ook op 30 meter toegestaan FT8 te gebruiken op de frequentie volgens het bandplan, 10.136 MHz


FT8 kun je net als veel andere digitale modes terugvinden op psk-reporter.  Je kunt hier zien waar je uitgezonden signaal ontvangen is en welke stations je ontvangen hebt.  https://pskreporter.info/pskmap.html


FT8 heeft 8-FSK modulatie, Frequency Shift Keying. De letters FT staan voor Franke en Taylor, de zendamateurs die de mode ontwikkeld hebben.


JT65- lang wachten in vergelijking met FT-8

Net als bij JT65 moet de klok van de computer uiterst nauwkeurig lopen. Het programmaatje Nettime, dat hier te downloaden is, houdt je computer bij de tijd op de honderste van een seconde.


Sinds de zomer van 2018 wordt er geëxperimenteerd met FT8call. Dit is ook een FT8 mode maar eentje waarbij korte chatberichten mogelijk zijn. Meer info hierover zul je hier op de site gaan vinden. Tot die tijd kun je bijvoorbeeld naar onderstaande filmpje kijken waar in het Engels wordt uitgelegd hoe te beginnen met FT8call.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/63HkZPcF71U”]


FT8 Operating Guide gemaakt door ZL2iFB de Gary Hinson, versie 2.32 (download). Zeer uitgebreide handleiding over FT8 in het Engels.