Propagatie (vhf en hoger)

50 Mhz en hoger heeft net zo vaak te maken met propagatie veroorzaakt in de ionosfeer. Propagatie die op deze frequenties optreedt wordt veroorzaakt in de troposfeer, de luchtlaag waar ook ons weer zich in afspeelt. Propagatie op VHF en hoger en ons weer zijn dan ook nauw aan elkaar verbonden.

In de maanden april tot en met augustus kan er wel sporadische E optreden die signalen in 6 meter-band, soms signalen in de 4 meter-band, en heel soms signalen in de 2 meter-band, reflecteert. Over sporadische E is nog niet zo heel veel bekend. Het is wel een verschijnsel dat de 6 meter-band erg leuk maakt. Als je wilt weten of de 6 meter-band, 4 meter-band of 2 meter-band open is, kun je een bezoek brengen aan deze site van PE1NWL. Op deze site staat een DX-Robot die de openingen op de VHF banden nauwlettend in de gaten houdt.

Is de propagatie op de HF al niet erg goed te voorspellen,  op VHF is dit helemaal niet doen voor een periode langer dan 2 weken vooruit.  De propagatieverwachting is gelijk aan die van de weersverwachting, en we weten het allemaal, niets is moeilijker te voorspellen dan het weer. Er is een website waarop de propagatie verwachtingen voor VHF gegeven worden. Hieronder zie je een screenshot van deze site, klik op de afbeelding voor de actuele site.

vhf propagatie

Door op de afbeelding hieronder te klikken kun je de actuele propagatie zien van dit moment op 2 meter. Je ziet de verbindingen tussen aprs stations, lichtgroen is een relatief korte verbinding, rood is een relatief lange verbinding.

huidige vhf propagatie