DMR

DMR is een digitale modes die wordt gebruikt door professionele gebruikers van communicatie-apparatuur. De DMR apparatuur is sinds enige tijd ook in gebruik bij zendamateurs, en het netwerk breidt zich snel uit met steeds meer repeaters in Nederland.

Amateurs gebruiken DMR op de 70 cm band. Het programmeren van een DMR set is een stuk ingewikkelder dan dat van een analoge set. De sets werken met codeplugs waarin alle informatie staat.

Voor je gebruik kunt maken van het DMR netwerk moet je je aanmelden bij een netwerk. Zie hiervoor rechts in de zijbalk.

DMR apparatuur is niet goedkoop, tweede hands wordt het amper aangeboden en nieuw liggen de prijzen tussen de 180 euro voor een zeer eenvoudig klein portofoontje tot 600 euro voor een mobiele set die vrijwel alles kan. Voor een mobiele set heb je dan een antenne nodig voor de 70 cm band en als je ‘m thuis gebruikt een 13,8 Volt voeding die minimaal 10 Ampere kan leveren.

Voordat je deze appatuur aanschaft vraag je je misschien af of het wel wat voor jou is. Het zou handig zijn als je een tijd zou mee kunnen luisteren. Via een RTL dongle en wat software kan dat op een Windows computer. Je moet er wel wat voor doen maar dan heb je ook wat. Een handleiding om via je computer DMR te ontvangen vind je hier .

Meer weten over DMR? Meld je dan aan op het Nederlandse DMR forum via https://www.dmrtechnoronde.nl/ .  Hier vindt veel updates en codepluggen voor de meest gangbare DMR apparaten.

Meer over digitale spraak modes  zoals DMR, C4FM en D-Star lees je op https://www.hamdigitaal.nl/

 

Hits: 618