Luchtvaart

Gevlogen heb ik nog nooit, maar omdat ik niet al te ver van Schiphol woon kijk ik wel vol verwondering naar de ijzeren vogels. Naast er naar kijken ontvang ik ook signalen van de vliegtuigen, zowel de audiosignalen van de burgerluchtvaart als data signalen van het ads-b systeem.

De meeste zendamateurs zullen wel enige ervaring hebben met de ontvangst van de burgerluchtvaart. De band loopt van 108 tot 136 MHz en anders dan bij landcommunicatie is de modulatievorm AM. Veel 2meter en 70cm setjes kunnen ook de luchtvaartband ontvangen.

Zelf gebruik ik voor thuis de Yaesu FT-991A om te luisteren naar de burgerluchtvaart. Nadeel is dat het scannen niet snel gaat, de sql langzaam afvalt en er maar 100 kanalen kunnen worden opgeslagen. Als je wat repeaters op 2 en 70 hebt opgeslagen is het erg krap als je ook alle frequenties van rond Schiphol erin wilt programmeren. Voordeel van de set is dat de ontvangst goed is, een duidelijke s-meter heeft en de benodigde filters.

Voor de audio ontvangst gebruik ik nu een open dipool afgestemd op 122 MHz. De afstand van de meeste grondstations rond Schiphol is niet meer dan 20 km, maar toch heb ik veel problemen deze grondstations een beetje goed te ontvangen. Ik kan dan ook nergens informatie vinden over de opstelplaatsen en het gebruikte vermogen van de grondstations. In de vliegtuigen zit meestal een zender met een draaggolfvermogen van 9 watt.

De ads-b zenders in vliegtuigen werken op een frequentie van 1090 MHz en hebben een vermogen van tussen de 50 en 100 watt. Deze zenders zenden data uit, onder andere over de positie van het toestel. Via antenne, een dongle en een Raspberry PI decodeer ik deze data en kan dan op de kaart zien waar de toestellen vliegen. Als je dat bekend voorkomt heb je vast wel eens gekeken naar Flightradar. De data die ik, en samen met mij duizenden anderen, ontvang stuur ik naar Flightradar zodat de toestellen wereldwijd te volgen zijn. In ruil voor de data die je aanlevert krijg je een business account bij Flightradar. (geen reclame, onbeperkt kijken en terugkijken)