Mario uit Bolivia

Soms zit het mee, soms zit het tegen. De propagatie is een vreemd verschijnsel. Zo ben je te horen in de halve wereld, het andere moment horen ze niet eens meer in buurlanden.

Maandag op dinsdagnacht was op 20 meter ook zo’n rare nacht. Er was werkelijk niks te doen in psk31, af en toe een heel zwak signaaltje uit de verenigde staten maar daar hield het mee op. En dan opeens, uit het niets zie je daar in je waterval CP1FF verschijnen. Na onderzoek bleek dit een station uit Bolivia te zijn. Met één keer aanroepen had ik ‘m te pakken, deze zendamateur die Mario heet. Qso gedraait en daarna, weer helemaal niks. Op psk-reporter werd ik nergens gezien, en ik zag ook niks in mijn waterval. Alleen af en toe een Braziliaan die ik al eens gewerkt heb en niet nog eens ga aanroepen. Toen ik op psk reporter (zie hier) zag dat deze amateur mij ontvangen had heb ik de radio uitgezet en heb ik mijn bed opgezocht.

Een rare nacht, zonder Amerikanen en Russen met alleen Zuid-Amerika. Propagatie heet zoiets. Zo ben ik zondagmiddag gehoord door een zendamateur in Indonsië, een dag later in Bolivia, dat is nog eens echt de halve wereld 🙂

cp1ff