Dan moet je zelf roepen

De klacht van veel zendamateurs: er is niks te doen op de HF banden in ssb. Men draait over de band hoort 2 of 3 grote stations (die al tien keer gewerkt zijn) en daar houdt het mee op.

Ik weet het niet zeker, maar volgens mij was het Arie, PA3A, die zei dat je dan zelf CQ moet gaan roepen. Ik hoonde dat altijd weg met als argument dat ze mij met mijn 100 watt en een draadantenne (nu met een loop) toch nergens horen.

Afgelopen week toch maar eens begonnen om zelf CQ te gaan roepen op 20 en 17 meter. Op 17 meter geen succes, maar op 20 meter is het een ander verhaal. Na het zorgvuldig uitzoeken van een frequentie, goed luisteren op diverse websdr’s of daar echt niemand zit, maar CQ gaan roepen. Maandag had ik al gemeld dat ik op deze manier een Japanner retour kreeg, en later in de week een station uit Oman. Verder af en toe 2 of 3 stations uit Europa, het zelf CQ roepen werkt dus wel degelijk.

Zondagmiddag weer een poging gewaagd, na 5 keer roepen kwam het eerste station retour, en daarna was het bingo, de stations buitelde over elkaar heen om contact met mij te krijgen. In totaal 14 stations in 40 minuten uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje, Griekenland, Roemenië en Rusland. Gemiddeld 3 minuten per Qso, want ik neem toch wel de tijd voor iemand die de moeite neemt mij op te roepen. En het leuke is, het zijn allemaal kleine stationnetjes net als ik, die je anders nooit zult werken.

Rustig op ssb op HF? Dan moet je zelf maar eens CQ gaan roepen, want als niemand roept, ja, dan is het stil.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *