Mobiele verlengde end-fed

De laatste weken kom ik nogal eens portable uit, het weer werkt dan ook wel erg mee.

Ik heb diverse antennes uitgeprobeerd die op ‘mijn’ plekkie opgesteld kunnen worden en ook mee te nemen zijn op de fiets.

Vandaag had ik de verkorte end-fed mee voor 10-20 en 40 meter. Daarnaast had ik 20 meter dubbele luidsprekerkabel meegenomen om eens uit te proberen in plaats van de 10 meter draad met spoel en nog eens 185 cm draad die origineel aan de end-fed hoort.

Na wat knipwerk en heen en weer gewandel, 20 meter is best een end, kreeg ik de swr op de hele 10, 20 en 40 meterband beneden de 1:1.5, dus dat leek goed. Maar een goede swr zegt ook niet alles, een dummyload heeft een prima swr maar je komt er de deur niet mee uit. Eerst maar eens op 40 meter uitgeprobeerd. De ontvangst van stations in omliggende landen was prima, en iedereen die ik heb opgeroepen heb ik kunnen werken. Op 20 meter had ik de indruk dat de antenne wat minder werkte, maar blijkbaar was de propagatie daar een beetje knudde totdat ik daar Kuwait hoorde met een s9+, maar ik heb hem niet kunnen bereiken. Wel wat Zweedse, Kroatische, Italiaanse en Spaanse stations.

Tenslotte voor de gein eens gekeken of die end-fed met 20 meter luidsprekerkabel toevallig nog op andere banden zou werken. Nee dus, alleen op 15 meter gaf hij een ontzettend goede swr aan en ontving ik zelfs diverse stations zeer sterk. Na 2 Italiaanse stations en een Fins station op 15 meter gewerkt te hebben, hoorde ik een station uit West-Malaysia. Na een keer of 5 roepen haalde hij mij eruit. 5/5 in West-Malaysia met een portable opstelling. Draadje van 20 meter en een watt of 50. Dit was de eerste keer dat ik portable een verbinding echt buiten Europa maakte, dit smaakt naar meer.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *