Dag 2022. Hallo 2023!

Iedereen de beste wensen voor 2023. Alle zendamateurs wens ik mooie en goede dx en veel plezier in de hobby. De cursisten die nu nog studeren om het radio-examen af te leggen wens ik veel studieplezier en veel succes in 2o23.

2022 zit erop. Het was niet een jaar om zomaar te vergeten, er gebeurde veel op het wereldtoneel. Voor zendamateurs was het opeens niet meer toegestaan om verbindingen te maken met collega zendamateurs uit Oekraïne omdat de administratie aldaar een algeheel verbod had ingesteld op het gebruik van zenders door radiozendamateurs. En zoals in onze wet staat, is het dan ook verboden om verbinding te maken met een amateur die onder die administratie valt.

Het is positief te noemen dat de zon in de loop van 2022 de propagatie op de HF banden deed verbeteren. De laatste maanden van het jaar was vrijwel elke dag de 10 meterband open. En deze zonnecyclus is nog lang niet op zijn hoogtepunt, dus dat belooft wat voor 2023 en 2024.

Zelf ben ik in 2022 wat actiever geworden op ssb op de hf banden. Niet dat ik FT8 heb afgezworen, maar als het even kan maak ik nu liever verbindingen in ssb. Dit jaar ben ik ook begonnen om zelf cq te geven. Ik dacht altijd dat je dan nooit iemand retour zou krijgen als met 100 watt en een loopantenne cq zou roepen, maar het tegendeel was waar. Naast Europa kreeg ik ook stations uit Japan, Australië, Falklandeilanden, Jamaica en de VS retour. Dat had ik nooit verwacht.

In de zomer ben ik portable geweest op HF, met de fiets erop uit, antenne neerzetten en roepen maar. Dit ga ik zeker in 2023 ook weer doen.

Tot Horens op de banden in dit nu nog zo prille jaar 2023.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *