Met een sprietje de wereld rond

Op balkon maakte ik voor 40-60-80 meter gebruik van een schroevendraaierantenne met daaraan een draad van 7 meter opgetrokken langs een glasfibermastje.
De antenne was een Komunica HF PRO 2 plus. Deze bestond uit een uitschuifbare buis waar de spoel inzat, een buisje met daarin een tussenspoel voor 80 meter, en een telescoopsprietje uitgeschoven iets van 150 cm. De tussenspoel en het sprietje gebruikte ik niet, maar daar had ik dus die draad aan. Het deel met de instelbare spoel stond op een drievoudige magneetvoet op een metalen statief die in de vorige eeuw een 67 cm beeldbuistelevisie moest dragen.
Het heeft tijden redelijk goed gewerkt, makkelijk af te stemmen met behulp van de nano vna. Maar het laatste jaar ging het steeds minder goed. SWR die eerder 1 op 2 was en steeds verliep. Nu moet ik zeggen dat die buis met die spoel 3 jaar buiten heeft gestaan, in weer en wind, terwijl de gebruiksaanwijzing duidelijk vermeldt dat je dat niet moet doen. Maar ja, eigenwijs hè?
Ik heb lang getwijfeld of het aan de spoel lag dat alles zo slecht werkte of dat het toch iets anders was. Die buis met de spoel was ook niet door mij open te krijgen zodat ik er een kijkje in kon nemen. Toch maar een nieuwe antenne aangeschaft, nu het kleine zusje, de Komunica HF PRO-2 (zonder plus) voor nog geen 70 euro bij Veenstra.
Dit zusje heeft een kortere spoel dan de plus uitvoering en in plaats van de telescopische spriet bestaat de straler van deze antenne uit 3 dunne metalen delen waarvan je er 2 tegelijk gebruikt. Het lange bovenstuk voor 10 tot en met 40 meter en het korte bovenstukje voor de 6 meter (nog niet geprobeerd). Afgestemd op 40 meter is de antenne ongeveer 250 cm lang.

(tekst gaat onder de afbeelding verder)

Het installeren en afstemmen op 40 meter was dodelijk saai. 3 keer een beetje heen en weer schuiven en ik had een duidelijke dip op de nano vna. Natuurlijk wordt de antenne door van alles en nog wat beïnvloed zo op het balkon. In de shack aangekomen, 20 meter rg58 verderop, de nano vna er maar weer op. Hij stond iets te hoog voor de FT8 frequentie, dus het balkon op, de spoel 2 tandjes omhoog, en weer de warme shack in. Vrijwel 1 op 1 op 7.074 MHz.

Staande golf is 1 (een dummyload doet ook 1 op 1) maar van de afstraling had ik niet veel verwacht, misschien dat het met 25 watt zou lukken ergens op psk reporter een vlaggetje te toveren. Het was in het begin van de avond en dan maak je op 40 in deze tijd van het jaar de meeste kans om ergens ontvangen te worden. Na 2 keer cq geven kwam er een station retour, dat was wel het laatste wat ik verwacht had. Kijk ik 5 minuten later op psk reporter, is heel Europa niet meer te zien door de vlaggetjes. Had ik de goede call wel ingevuld? Ja dus. Dat werkt dus boven verwachting. (ook met dank aan de propagatie natuurlijk).

Later die avond de straler eraf gehaald en de 7 meter draad eraan bevestigd als straler. Afstemmen op 40 meter en 60 meter ging goed, 80 meter haalt hij helaas niet, daar is nu de draad te kort voor.

De dag erna de antenne weer in originele staat getest op 20 en 10 meter en de ontvangst rapporten vergeleken met de magnetic loopantenne hier op balkon. Tja, de magnetic loop is over het algemeen beter, was ook wel te verwachten en dat mag ook wel voor een antenne van 700 euro tegenover een antenne van 7 tientjes, maar heel erg groot waren de verschillen nou ook weer niet. De Komunica deed het op 20 meter op relatief korte afstand zelfs beter, maar haalde toch ook 1 station in Japan. De loop tikte daar 5 stations aan ongeveer 10 minuten later. Op 10 meter was de loop in alle opzichten beter, maar toch 3 stations aan de westkust van de VS die het signaal uit het mobiele antennetje konden ontvangen, met de loop waren dat er 5, maar wel beduidend sterker dan met de Komunica.
Conclusie: het lag dus inderdaad aan de antennespoel dat het hier niet meer naar behoren werkte en de Komunica HF PRO-2 is een prima antennetje voor als je niet veel kwijt kunt of voor onderweg. Zeker met behulp van wat positieve propagatie kun je er in digitale modes leuke verbindingen mee maken. In Phone zal het beperkt blijven tot Europa. Ik hoorde met 50 watt op 40 meter mezelf terug op de websdr in Andorra, Polen en Zwitserland, op de andere banden heb ik ssb niet uitgeprobeerd. Oh ja, stop er in digitale modes niet meer dan 25 watt in omdat dit een continue draaggolf is, die 130 watt die ze opgeven is het piekvermogen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *